Современата наука сѐ повеќе го истражува влијанието на храната врз воспалителните процеси во телото. Се покажува дека хроничното (т.н. тивко) воспаление, иако често без очигледни симптоми, може да биде фактор што со тек на време доведува до низа болести – од дијабет и срцеви заболувања, до автоимуни нарушувања. Во борбата против оваа состојба, храната што секојдневно ја внесуваме игра клучна улога. Токму затоа, Фибролеб претставува идеален избор – природен производ кој со своите состојки помага телото да го намали воспалението на природен начин.
Каква врска има лебот со воспалението?
Сосема оправдано би се запрашале: „Како е можно лебот да помогне против инфламации?“ Одговорот се крие во составот. Фибролебот е направен 100% од полнозрнести житарки, од кои над 50% е ‘рж, житарка позната по своите антиинфламаторни својства. Останатиот дел го сочинува полнозрнеста пченица, која е исто така богат извор на влакна, витамини од Б групата, минерали (магнезиум, цинк) и фитонутриенти.
Овие соединенија, особено антиоксидансите и растителните влакна, се познати по својата способност да го намалуваат нивото на инфламациони маркери во телото, како што е CRP (C-реактивен протеин). Истражувањата покажуваат дека луѓето кои редовно консумираат полнозрнести житарки имаат значително пониски нивоа на воспалителни маркери, во споредба со оние што консумираат рафинирани производи.
Псилиум + кисело тесто = идеална комбинација
Она што Фибролебот го прави уште повреден е псилиумот, природен извор на растворливи влакна кој ја засилува антиинфламаторната моќ на житарките. Псилиумот не само што го регулира варењето, туку има и улога во намалување на воспалителните процеси во цревата, каде се крие голем дел од имунитетот.
Дополнително, природната ферментација со кисело тесто овозможува подобра биорасположливост на хранливите материи и полесна дигестија, што придонесува за смирување на метаболичкиот стрес – чест предизвикувач на инфламации.
Со Фибролебот не добивате само хранлив и вкусен леб – туку и сојузник за одржување на долготрајно здравје. Особено погоден за луѓе со хронични воспалителни состојби или оние кои сакаат да превенираат, овој леб е пример за тоа како традицијата и науката можат да создадат производ што вистински придонесува за подобро секојдневно функционирање и рамнотежа во организмот.