3 примери за ВКУСНИ и ЗДРАВИ комбинации за вечера со ФИБРОЛЕБОТ!

Во исхраната што ја препорачуваме – богата со растителни влакна, полнозрнести намирници и нутритивно избалансирани оброци – лебот често е неправедно запоставен или пак заменет со негови помалку здрави алтернативи. Но, вистината е дека добриот леб, особено оној направен од 100% полнозрнесто ржано брашно, со кисело тесто, природна маја и додаден псилиум (индиски тегавец), може да биде исклучително корисен дел од секојдневната исхрана.

Фибролебот, со само 180 калории на 100 грама е токму таков производ – богат со растителни влакна, со низок гликемиски индекс и мек, благодарение на псилиумот. Одличен е за регулирање на варењето, дава подолготрајна ситост и што е најважно, има одличен вкус.

Во продолжение споделуваме 3 едноставни и вкусни рецепти, кои се идеални за вечера или лесен оброк – сите во комбинација со фибролебот како здрава и паметна основа.

Фибролеб тостови со печурки и младо сирење

Топол, вкусен и богат со растителни влакна!

Состојки:

  • 2 парчиња фибролеб
  • 1 чаша печурки (шампињони или мешани)
  • Малку маслиново масло
  • Младо сирење или урда
  • Лук, бибер, оригано

Подготовка:
Запржи ги печурките со малку лук и масло. Намачкај фибролеб со младо сирење и стави ги печурките одозгора. Загреј кратко во рерна или тостер. Зачини со оригано.

Медитерански сендвич со фибролеб

Состојки (за 1 сендвич):

  • 2 парчиња фибролеб (лесно потпечени)
  • 2 лажици хумус
  • 3-4 тенки парчиња домат
  • 3-4 парчиња краставица
  • 2-3 парчиња печени црвени пиперки (од тегла или домашни)
  • Маслинки (исечкани, без семка)
  • Листови рукола или свеж спанаќ
  • Маслиново масло, оригано, црн бибер
  • (по желба: фета сирење или пармезан за невеганска верзија)

Подготовка:

  1. Намачкај хумус на двете парчиња фибролеб.
  2. Нареди ги состојките по ред: домат, краставица, печени пиперки, маслинки и спанаќ.
  3. ,,Зачини” со ладно цедено маслиново масло, оригано и бибер.
  4. Ако сакаш, додади малку фета за посилен вкус.
  5. Затвори го сендвичот и лесно притисни.
  6. Можеш да го сервираш ладен или лесно да го загрееш во тостер или грил.

Совет:
Сервирај го со чаша ладна лимонада со нане или малку маслинки и чери домати од страна за комплетно медитеранско уживање!

 

Крема чорба од тиквички и нане со фибролеб

Освежителна, лесна и хранлива летна чорба – совршено се комбинира со фибролеб, кој со својот ржан, полнозрнест вкус и мекост од псилиумот ја балансира нежната структура на чорбата.


✅ Состојки (за 3-4 порции):

  • 2 средни тиквички (со кора, исечкани)
  • 1 среден компир (за природна густина)
  • 1 главица кромид
  • 1 чешне лук
  • 1 лажица маслиново масло
  • Сол и бибер по вкус
  • 5-6 листа свежо нане (или ½ лажичка сушено)
  • ~750 ml вода или зеленчукова супа
  • (опц.) 1-2 лажици јогурт или неутрална павлака

 Подготовка:

  1. Во тенџере загреј маслиново масло и кратко запржи го сечканиот кромид и лук.
  2. Додај ги тиквичките и компирот, промешај и прелиј со вода или супа.
  3. Готви 15–20 минути, додека зеленчукот не омекне.
  4. Додај го нането и изблендирај сè во кремаста структура.
  5. Врати на оган уште 2-3 минути. По желба: додади јогурт за побогат вкус.

Сервирање со фибролеб:

Сервирај ја чорбата со 2 потпечени парчиња фибролеб од страна.
Попрскај ги со малку маслиново масло и по желба додај малку свежо лукче.


Совет: За полесна вечера, изедете ја само со фибролеб и свежа салата. За посилна варијанта, додадете и малку рендано сирење или варено јајце на тостот.