Во исхраната што ја препорачуваме – богата со растителни влакна, полнозрнести намирници и нутритивно избалансирани оброци – лебот често е неправедно запоставен или пак заменет со негови помалку здрави алтернативи. Но, вистината е дека добриот леб, особено оној направен од 100% полнозрнесто ржано брашно, со кисело тесто, природна маја и додаден псилиум (индиски тегавец), може да биде исклучително корисен дел од секојдневната исхрана.
Фибролебот, со само 180 калории на 100 грама е токму таков производ – богат со растителни влакна, со низок гликемиски индекс и мек, благодарение на псилиумот. Одличен е за регулирање на варењето, дава подолготрајна ситост и што е најважно, има одличен вкус.
Во продолжение споделуваме 3 едноставни и вкусни рецепти, кои се идеални за вечера или лесен оброк – сите во комбинација со фибролебот како здрава и паметна основа.
Фибролеб тостови со печурки и младо сирење
Топол, вкусен и богат со растителни влакна!
✅Состојки:
- 2 парчиња фибролеб
- 1 чаша печурки (шампињони или мешани)
- Малку маслиново масло
- Младо сирење или урда
- Лук, бибер, оригано
Подготовка:
Запржи ги печурките со малку лук и масло. Намачкај фибролеб со младо сирење и стави ги печурките одозгора. Загреј кратко во рерна или тостер. Зачини со оригано.
Медитерански сендвич со фибролеб
✅Состојки (за 1 сендвич):
- 2 парчиња фибролеб (лесно потпечени)
- 2 лажици хумус
- 3-4 тенки парчиња домат
- 3-4 парчиња краставица
- 2-3 парчиња печени црвени пиперки (од тегла или домашни)
- Маслинки (исечкани, без семка)
- Листови рукола или свеж спанаќ
- Маслиново масло, оригано, црн бибер
- (по желба: фета сирење или пармезан за невеганска верзија)
Подготовка:
- Намачкај хумус на двете парчиња фибролеб.
- Нареди ги состојките по ред: домат, краставица, печени пиперки, маслинки и спанаќ.
- ,,Зачини” со ладно цедено маслиново масло, оригано и бибер.
- Ако сакаш, додади малку фета за посилен вкус.
- Затвори го сендвичот и лесно притисни.
- Можеш да го сервираш ладен или лесно да го загрееш во тостер или грил.
Совет:
Сервирај го со чаша ладна лимонада со нане или малку маслинки и чери домати од страна за комплетно медитеранско уживање!
Крема чорба од тиквички и нане со фибролеб
Освежителна, лесна и хранлива летна чорба – совршено се комбинира со фибролеб, кој со својот ржан, полнозрнест вкус и мекост од псилиумот ја балансира нежната структура на чорбата.
✅ Состојки (за 3-4 порции):
- 2 средни тиквички (со кора, исечкани)
- 1 среден компир (за природна густина)
- 1 главица кромид
- 1 чешне лук
- 1 лажица маслиново масло
- Сол и бибер по вкус
- 5-6 листа свежо нане (или ½ лажичка сушено)
- ~750 ml вода или зеленчукова супа
- (опц.) 1-2 лажици јогурт или неутрална павлака
Подготовка:
- Во тенџере загреј маслиново масло и кратко запржи го сечканиот кромид и лук.
- Додај ги тиквичките и компирот, промешај и прелиј со вода или супа.
- Готви 15–20 минути, додека зеленчукот не омекне.
- Додај го нането и изблендирај сè во кремаста структура.
- Врати на оган уште 2-3 минути. По желба: додади јогурт за побогат вкус.
Сервирање со фибролеб:
Сервирај ја чорбата со 2 потпечени парчиња фибролеб од страна.
Попрскај ги со малку маслиново масло и по желба додај малку свежо лукче.
Совет: За полесна вечера, изедете ја само со фибролеб и свежа салата. За посилна варијанта, додадете и малку рендано сирење или варено јајце на тостот.