Зошто Фибролебот е идеален за вашето дигестивно здравје?

Category 1

12.08.2025

Полнозрнестите житарки одамна се познати како основа на здрава исхрана, а нивниот позитивен ефект врз дигестивното здравје е поддржан од бројни научни истражувања. Во свет каде што констипацијата, надуеноста и дигестивната нерамнотежа се сè почести, потребата за природна, нутритивна храна никогаш не била поголема. Токму тука доаѓа Фибролеб – наш традиционален леб од кисело тесто, направен 100% од полнозрнести житарки, со над 50% ‘рж, збогатен со псилиум.

Што го прави Фибролеб посебен?

Во основата на Фибролебот се наоѓа комбинација од целосно мелени зрна ‘рж и пченица. За разлика од рафинираните брашна кај кои се отстрануваат хранливите делови на зрното, полнозрнестите житарки ги задржуваат сите природни слоеви: лушпата (богата со влакна и минерали), никулецот (со витамини и здрави масти) и ендоспермот (со сложени јаглехидрати и протеини). Благодарение на тоа, секое парче Фибролеб е хранливо, заситува и поддржува здрава дигестија.

Влакна – клучот за стабилен и активен дигестивен систем

Најважниот придонес на полнозрнестите житарки за дигестивното здравје се растителните влакна. Тие помагаат во:

  • Подобрување на цревната перисталтика, што го олеснува движењето на храната низ дигестивниот тракт
  • Спречување на запек и надуеност
  • Исхрана за добрите бактерии во цревата, преку таканаречен пребиотски ефект
  • Создавање на корисни материи, како кратко-верижни масни киселини кои имаат антиинфламаторно дејство

Фибролебот е дополнително збогатен со псилиум – природен извор на растворливи влакна кој во контакт со вода формира гел и ја подобрува цревната проодност. Псилиумот има благ ефект врз варењето, ја стабилизира столицата и ја смирува чувствителноста на дигестивниот систем.

Ферментација што прави разлика

Лебот е направен со долга природна ферментација (кисело тесто), што значи дека не само што е полесен за варење, туку и овозможува подобра апсорпција на минералите од брашното. Ферментацијата ги разградува одредени антинутритивни материи (како фитатите), кои инаку можат да го блокираат внесот на важни елементи како железо, цинк и магнезиум.


Фибролеб не е само леб – тој е алатка за подобро дигестивно здравје, секојдневна поддршка за вашиот организам и вкусна традиција што негува одвнатре. За оние што бараат природно решение за чувствителен дигестивен систем – Фибролебот е паметен избор.